Studentfritid og aktiviteter

På facebooksiden NTNU neste stopp har vi snakket en del om selve studenttilværelsen, men mange har også spurt «Hva gjør man når skolen er ferdig?».

Her er bare en liten oversikt over de mange studentaktivitetene du kan finne i Trondheim.

De fleste store studiebyer har et studentersamfund hvor en rekke kulturelle aktiviteter finner sted. I Trondheim strekker Samfundets tradisjoner seg tilbake til 1910 og drives av sine 9000 medlemmer. Samfundet er et naturlig samlingssted for studenter i Trondheim og utgjør en stor del av det organiserte fritidstilbudet for Trondheimsstudentene. På Samfundet arrangeres konserter, ulike kulturelle arrangement som f.eks teater, det finnes barer, caféer og restauranter i tillegg til utallige kontorer hvor de ulike «gjengene» hører hjemme.

Det aller meste av arbeid i Samfundet utføres på frivillig basis av studenter som er organisert i ulike gjenger. Det er opptak til disse gjengene hvert semester, og det finnes mange aktiviteter man kan være med på, for eksempel internteater, korps, kor eller hvis du er interessert i restaurant- og utelivsbransjen kan du søke opptak i restaurant- eller serveringsgjengen og få muligheten til å prøve deg som servitør, barista eller bartender. Du kan også medvirke i studentavisa «Under Dusken», studentradioen «Radio Revolt» eller i Student-TV.

I Trondheim finner også UKA, Norges største kulturelle arrangement sted, og er en del av Samfundet. UKA arrangeres annenhvert år og byr på konserter, teater, kulturelle arrangement i form av fotballkamper, litterære diskusjoner, kunstutstillinger og mye annet. Jeg sier mye annet fordi det er så mye som skjer i denne perioden, ikke kun på Samfundet, men rundt omkring i hele Trondheim. Byen fylles med tidligere studenter som kommer tilbake for å være med på UKA og treffe gamle studiekamerater.

David Guetta gjorde det stort på UKA-2011

Det er et mylder av folk og aktivitet i Trondheim i oktobermåneden UKA arrangeres. På mange måter oppsummerer UKA (som faktisk varer nesten fire uker) stemningen ved hvordan studentlivet i Trondheim utarter seg. Dersom du er ny student til høsten kan du melde deg som «UKE-funk» eller ukefunksjonær. De som har vært med på en eller annen måte i UKA vil opprette nye vennskap og relasjoner som varer livet ut.

Dersom du ønsker å skape et internasjonalt nettverk kan du være med i ISFiT. Dette akronymet står for International Student Festival in Trondheim og er et arrangement som annenhvert år samler ca, 450 studenter fra 100 ulike land – alt dette i Trondheim! Hver festival har et tema som utgangpunkt for de ulike aktivitetene som foregår som f.eks debatter, workshops, konserter og andre kulturelle arrangement. Tema for ISFiT i 2013 er global handel som de selv definerer som «all lovlig og ulovlig bytte av varer, tjenester, arbeid, kapital og finansielle verktøy. Med denne definisjonen omfatter global handel problematikk som er både årsak til og konsekvens av, slik byttehandel.»

Studentenes fredspris deles ut under hver festival.

Under festivalen vil dermed diskusjoner om løsninger på ulike problemstillinger på tvers av ideologiske og nasjonale grenser. Festivalen byr altså på politiske diskusjoner, workshops og en rekke sosiale og kulturelle arrangement. Det er alltid en begivenhet å være med din nye venn som aldri har stått på ski i Granåsen 🙂

Skitur i Bymarka

Foruten alt som skjer på Samfundet kan det være en sport du holder på med som du har lyst til å fortsette med eller kanskje du finner en sport du aldri har hørt om før? Det var i alle fall tilfellet for meg. NTNUI (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitets idrettsforening) er norges største idrettsforening med over 10.000 medlemmer og over 50 forskjellige sportslige aktiviteter – det finnes altså noe for enhver smak. Skulle du være litt usikker på om det faktisk er din smak er det mulighet for å være med på en gratis prøvetime uten å betale medlemsavgift eller registrere deg. Prøv deg frem, kanskje du finner ut at du var god i en sport du aldri har hørt om engang?

Et lite utvalg av sportslige aktiviteter er amerikansk fotball, capoeira, cricket, frisbe, håndball, basket, fotball, orientering, en rekke forskjellige kampsporter, skyting, svømming, folkedans, volleyball og turn. For en komplett oversikt og mer info om hver gruppe, se forsiden til NTNUI sine nettsider: ntnui.no

Et bilde av trening i rogruppa til NTNUI nedover Nidelven

I tillegg til alt dette kan du dessuten engasjere deg i din egen Linjeforening eller i en av de mange studentorganisasjonenene på NTNU. En linjeforening fungerer som en arena for sosialt samvær og faglig input innenfor ditt studie. På sivilingeniørutdanningen finnes det mange tradisjoner innenfor de ulike linjeforeningene, mens andre linjeforeninger ikke er like gamle og kanskje nettopp blitt opprettet. Uansett er det mulig å engasjere seg i større eller mindre grad. Det kan variere mellom å steke vafler på Stripa eller i Gata (vrimleplass på hhv. Gløshaugen og Dragvoll) til å være økonomiansvarlig, leder eller bedriftsansvarlig. Det er mange muligheter, det viktigste er at man er med på det som skjer. Du blir godt kjent med de du skal studere med under fadderuka.

Når du har fått tilbud om opptak til et studie kan du finne din aktuelle linjeforening. Vær obs på at denne listen er noe mangelfull. De fleste linjeforeningene er dessuten å finne på facebook.

Som jeg har nevnt finnes det en rekke ulike organisasjoner og grupper tilknyttet studentmiljøet på NTNU, i stor grad er dette tematiske grupper som på en eller måte har en affiliasjon til NTNU. For eksempel finnes det et eget Studentmållag, en egen gruppe for de som liker å spille “Warhammer” som kaller seg for “Wartrond”, en egen gruppe for de som er spesielt interessert i finans og børs (Verdi NTNU) og til og med Tamil Studentklubb dersom du skulle hende å falle inn under den kategorien.

Stor oppslutning om samfundsmøtene i Storsalen

Sist, men ikke minst, har vi et studentdemokrati på NTNU – Studenttinget NTNU. Studenttinget vedtar studentenes meninger i den forstand at alle som sitter i tinget er valgt inn. For å være med i hovedstyret til Studenttinget eller for å bli leder må du først gjennom en valgkamp med debatter på samfundet. Vil du ikke sitte helt på topp er det mulig å være med i de forskjellige arbeidsutvalgene.

Poenget med dette innlegget er altså ikke å overvelde, men gi en oversikt over hvor du kan starte for å finne ut hvordan hverdagen din i Trondheim kan se ut. Det finnes et mangfold av aktiviteter, grupper, foreninger og organisasjoner man kan være en del av. Uansett hva du liker er du nesten garantert å finne en gruppe som passer for nettopp deg!

– Ida Cathrine Thomassen

One thought on “Studentfritid og aktiviteter

  1. Kul post! Fikk ikke sjangs til å sjekke ut stands under immatrikuleringen og det er jeg skikkelig lei meg for :/ Ser etter små litt mer intime foreninger æ bli med i, som f.eks. den Warhammer-gruppa. Vet du om flere? Hvordan går jeg fram for å finne dem?

Leave a Reply