Livet som student i Trondheim!

Hei alle sammen!  Mitt navn er Ida Cathrine Thomassen, 23 år og har nettopp fullført en bachelorgrad i Europastudier med fremmedspråk og jeg har skrevet bacheloroppgave i statsvitenskap denne våren. Jeg skal i løpet av tre innlegg gå nærmere inn på hva det vil si å være student i Trondheim.

Hva er det som gjør Trondheim til en bra by å være student i?

Svaret til de fleste studenter vil nok være ganske individuelt og variere en god del, men gjennom min studietid har jeg opplevd at Trondheim er en mangfoldig by med mange muligheter for studentaktiviteter, frivillighet, sport, aktivitet, rikt kulturliv og uteliv. På den annen side har jeg dessuten blitt kjent med Trondheimsregionen og Trøndelag som en fantastisk landsdel med flott natur og trivelige mennesker.

Det faller meg mest naturlig inn å begynne med et kart som illustrerer de ulike stedene jeg nevner, og selv om dere ikke er så godt kjent i Trondheim enda, vil dere fort oppdage at det er lett å finne frem. Ta gjerne dette kartet med når dere besøker Trondheim neste gang. Sentrum i Trondheim kalles for Midtbyen, her går alle busser til og fra. Jge har markert de bydelene dere vil høre mest om som studenter i kartet. På andre siden av Nidelva ligger Byåsen. Dette er en veldig stor bydel og har mange mindre bydeler og ligger på vestsiden av Nidelva høyere over byen. Det er her du finner de største tur- og friluftsområdene i byen.

For meg har Trondheim blitt synonymt med oppdagelse. Jeg elsker å dra til bydeler jeg ikke har besøkt tidligere for å se på hus, mennesker, natur osv.

I umiddelbar nærhet til byen er det mulighet for å gå på ski om vinteren i Bymarka, stå slalom eller snowboard i Gråkallen, ta seg en hyttetur til enten Studenterhytta eller Estenstadhytta. I tillegg til disse turområdene er Trondheim by en frodig by, og det finnes mange parker og friluftsområder man kan besøke dersom man vil bytte ut asfalten med gress eller sand. Det er heller ikke til å stikke under en stol at studenter i Trøndelag er rask med å ta frem engangsgrillen når solen titter frem, og mange av disse plassene fungerer utmerket godt til dette formålet – Bare husk å ta med grillen og søppelet når du er ferdig.

Det finnes mange fine tur- og friluftsområder i Trondheim, blant andre Korsvika og Djupvika. Korsvika fungerer som badeplass og turområde og har nydelig utsikt mot Trondheimsfjorden. Her er det ypperlig å samle en gjeng gode venner (eller kanskje faddergruppa) til en spill med KUBB, grilling og bading for den som helst liker at vannet er kaldt. For en oversikt over flere badeplasser of friluftsområder i Trondheim kan du besøke kommunens nettsider.

Glade studenter spiller kubb

For å komme deg mellom de ulike badeplassene og friluftsområdene på Lade anbefaler jeg å gå langs Ladestien, en åtte kilometer lang sti som går langs vannet. Her kan du sykle eller spasere, og kanskje hvis det er en kald vinterdag kan du stikke innom Sponhuset for å ta en varm kopp kaffe eller te. Jeg elsker å gå der i sommerhalvåret og høre på fuglesang og lukte på blomster.

Andre friluftsområder jeg anbefaler å besøke er Munkholmen som byr på rolige omgivelser, historie og utsikt. På sommeren fraktes du til Munkholmen ved hjelp av en båt som går en gang i timen. Vel fremme kan du enten spasere en tur rundt øya, besøke restauranten eller …grille!

Trondheim kommune legger dessuten vekt på at Trondheim skal fremstå som en trivelig by og planter derfor blomster og steller trær, hvilket gjør Midtbyen en fornøyelse å oppholde seg i. Det er mange fine byparker, blant andre Ilaparken  og Marinen som ligger rett ved Nidarosdomen.

I Trondheim er det dessuten lagt opp og merket sykkelruter over hele byen slik at man lett kan ta seg frem ved hjelp av sykkel. Se blant annet etter de røde bysyklene som står rundt omkring og de røde skiltene som viser de ulike sykkelrutene.

For de som ikke er like begeistret for å være ute finnes det en rekke kulturelle aktiviteter og happenings. Det som skiller Trondheim fra andre studentbyer er at innbyggerne i Trondheim og studentene går hånd i hånd, være det seg på konserter, caféer, sportslige arrangement osv. Studentersamfundet brukes til konserter og er åpent ikke kun for studenter, men også for alle andre som vil høre på. Det er ca. 30.000 studenter i Trondheim og studentene utgjør dermed en stor del av befolkningen, noe som gjør at Trondheim er en svært studentvennlig by. Det er nesten ikke en butikk du ikke finner studenttilbud og studentpriser i.

Det skjer som regel noe i Trondheim hver dag. Noen ting koster penger, og andre ikke. I mange tilfeller kan man også melde seg på som frivillig til ulike arrangement og se konserten gratis, og dette er jo i tillegg en fin sjanse til å bli kjent med trøndere, med byen og ikke minst en fin ting å ha på CVen. Jeg skal skrive mer om studentfrivillighet i neste innlegg. For å skaffe en oversikt over hva som skjer i Trondheim kan man begynne med å besøke Trondheims eventnettstedet http://trdevents.no/ eller http://www.trondheim.no/byportal/.

Det finnes mange kulturelle arenaer i Trondheim, blant andre Trøndelag Teater, Olavshallen og ikke minst de ulike festivalene som UKA, ISFiT, Olavsfestdagene, Bluesfestival og mange kunstneriske utstillinger. UKA er Norges største kulturfestival og arrangeres annenhvert år på frivillig basis av Trondheimsstudentene. UKA byr på klassetreff, Oktoberfest, teater og ikke minst konserter- som oftets med store artister. Det er absolutt verdt å engasjere seg i et slikt arrangement.

Som jeg nevnte er Trondheim en veldig trivelig og fin by, og jeg kan bruke mang en lørdag på å utforske alle de små butikkene og caféene på Bakklandet eller Møllenberg. Bakklandet er en gammel bydel med røtter i industrien og består av gamle trehus og sjarmerende smågater. Fra Øvre Bakklandet kan du gå over Gamle Bybro, et yndet fotoobjekt blant turister. I vår har dessuten studenter ved Samfundet malt en rød linje gjennom hele byen som man kan følge og laste ned QR-koder med informasjon om stoppestedet.

Ta deg tid til å bli kjent med byen og oppleve hvordan småbyfølelsen og storbyfølelsen er å finne nært hverandre.

Leave a Reply