Studentersamfundet og Frivillighetskulturen

Hvorfor er Trondheim kjent for å ha et så ekstremt godt studentmiljø?
Det er flere grunner til dette. Men i dag tenkte jeg å skrive litt om Studentersamfundet og frivillighetskulturen som hører med.

Studentersamfundet, Trondheims hjerte

Hva er Studentersamfundet?
For mange studenter er Samfundet først og fremst kjent for å være det røde bygget i Elgesetergate som arrangerer konserter omtrent hver eneste helg i semesteret, temamøter med debatter, bredkultur, smalkultur, foredrag, quiz, teater, kino og mye, mye mer. Det er et utested med diskotek, pub, spritbar, cafe, dansegulv, konsertarena, lounge og restaurant. Men dette er bare noe av det som gjør det røde runde spesielt. Én av tingene er frivillighetskulturen.

Hva kan man drive med på Studentersamfunet?
Alt på huset (unntatt renholdspersonalet, vaktholdet og en regnskapsfører), er driftet av og for studenter på helt frivillig basis. De du kjøper maten av, de som lager den og de som tapper øl eller mikser drinker er alle studenter som er med i en gruppe på Samfundet som kalles «Kafe- og serveringsgjengen» (KSG). Sammen har de opplæring og moro, drar på hytteturer, og møter andre frivillige på noen egne arrangement. Det er en ekstremt verdifull ekstraopplæring som er sosial og fin å ha på CV’n om du er en av de som tenker på det.

Stunteren Alex blåser flammer til Skrekkaften

Men KSG er ikke den eneste gjengen av frivillige på Samfundet. Selv var jeg i 3 år aktiv i Markedsføringsgjengen, som driver med alle plan av markedsføring. Vi laget plakater for konserter og arrangement, hang dem opp, malte store bannere vi hang opp på NTNU Gløshaugen og Dragvoll, og et gigantisk banner som henger foran på Samfundet. Gjengen skaffer også sponsorer til programmet, designer programmet og står for det meste av inntektene til huset, og lager, koder og drifter nettsiden: Samfundet.no.

En Samfundet-Stand på Immatrikuleringsdagen på Gløshaugen

Vi hadde stands, rebusløp, og det jeg syntes var morsomst av alt; Stunts! Som Stunter sprang vi rundt på alle universitet- og høyskolecampus og i byen iført kostymer for å lage litt prat rundt forskjellige arrangement. Det kunne være alt fra å stille opp med en geit til å fremføre sketsjer inne i klasserom.

Stunteren Julia, og geita Muffin, i reklamestunt på Dragvoll

Også alle konserter og arrangement er booket og organisert av Studenter. Lørdagskomiteen styrer alt som skjer på lørdager, Klubbstyret styrer alt som skjer på fredager, og Kulturutvalget styrer alt resten av uken, og da med hovedvekt på smalkultur, film og temamøter. I tillegg har Styret i Studentersamfundet hver lørdag et temamøte i Storsalen med kjente og ukjente fjes, som kan være både politiske, fulle av kjendiser og ihvertfall alltid spennende. Storsalen er også Samfundets høyeste organ, og alle som er medlem kan stemme når det taes opp spørsmål eller planer der om hvordan huset skal drives.

En annen populær gruppe er jo Samfundets interne Teater. De setter opp skuespill og sketsjer, og under UKA – Norges største kulturfestival – er det dem som setter opp den store Revyen som er grunnstenen av festivalen. De driver med alt fra kostyme og kulissebygging til skuespill og sang. Og vil du synge, har vi også fire forskjellige kor. Hovedsaklig er det Trondheims Studentersangforening og Trondheims kvinnelige studentersangforening, men mer kjente undergrupper involverer guttekoret Pirum, jentekoret Candiss og blandingskoret Knauskoret.

Vokalisten i Sitting Ducks opptrer på Knaus

Men synging er ikke det eneste musikalske du kan drive med. Vi har også et øvingslokale kalt Musikerloftet, hvor mange forskjellige musikalske grupperinger hører til. De har sitt eget symfoniorkester, jazzband, rockebandet Sitting Ducks, felegjengen Snaustrinda og man kan melde på sine egne band om man vil. Og så har vi vårt eget korps kalt Strindens Promenadeorkester.

Alt av lyd og lys styres av Forsterkerkomiteen og Regi, mens alt av projektorer, video og bilde er kontrollert av Videokomiteen. Foto fra konsertene blir tatt av Fotogjengen, og alt filmes (og mye streames) av vår egen Student-TV. Vi har også en Student-Radio (Radio Revolt), og avis (Under Dusken), ja til og med en gruppe for de som driver med amatør-radio har vi Akademisk Radiokomité. ITK er de som sørger for at alt av datasystem og servere på huset til enhver tid fungerer, mens Diversegjengenfikser det meste av praktiske ting som ledninger, rør, bygging og vedlikehold! Festivalene UKA of ISFIT er også undergrupper av Samfundet. Det finnes rett og slett en gruppe for alt!

Her opptrår Markedsførere på Scenen i Storsalen

Men hvorfor skal man jobbe der?
Til sammen jobber ukentlig nesten 1200 studenter gratis på huset, og det er et enormt stort og fint miljø man ikke finner så mange andre steder. Her blir man kjent på tvers av linjer og utdanning, og får verdifull erfaring som kan brukes blant annet i jobber senere. Vil du for eksempel bli journalist, så rekrutterer alle de store avisene direkte fra Studentavisa Under Dusken. Og vil du jobbe innen markedsføring, er jo dette et fint sted å få en erfaring på hvordan og hva – og det er ofte dette som gir deg jobbene. Venner av meg har opplevd å komme på jobbintervjuer hvor de omtrent kun har spurt om hva de gjorde ved siden av studiene, og ofte da innsatsen du har lagt ned på det røde runde.

En gang i året feirer de frivillige seg selv med en skikkelig stor fest!

Og det er ikke til å komme bort fra at man har det gøy der. Man har mange fester og turer sammen, og de fleste som er med er nok kanskje mest med for å være med på den sosiale biten. Og det er virkelig et samfunn jeg kan anbefale på det varmeste, både fra mitt år som illustratør i Under Dusken,fra mine 3 år som informasjonsfunksjonær og stunter i markedsføringsgjengen, og fra min deltagelse i festivalen UKA. Men UKA er et helt eget stort tema, som jeg kommer tilbake til i et annet innlegg!

Helene Engeness Mørk,
Nevrobiologistudent 5. året.
(Foto: Privat)

Leave a Reply